Pet Pasaportu Nedir? Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

16-12-2023 01:44
Pet Pasaportu Nedir? Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Pet Pasaportu Ne İşe Yarar?

İnsanlar gibi evcil hayvanlar için de pasaport düzenleniyor. Eğer yurt dışı seyahatinizi can dostunuz olan evcil hayvanınız ile yapmayı planlıyorsanız, bir pet pasaportuna ihtiyacınız olacak. Yurt dışı seyahatlerinde nasıl kendiniz için birkaç ay önceden işlemlere başlıyorsanız, evcil hayvanınız için en az 4 ay önceden işlemleri başlatmanızda yarar var. Pet pasaportu, aslında sadece yurt dışına çıkma belgesi değildir. Aynı zamanda, kedi, köpek ve gelincik gibi hayvanlar için bir kimliktir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla imzalanan protokol ile pasaport bulundurma zorunlu kılındı.

Pet Pasaportu Hangi Bilgileri İçerir?

Pet pasaportunun işlevini anlattıktan sonra şimdi de bu kimlikte bulunan bilgileri anlatalım. Bu arada seyahate çıkmadan önce yanınıza köpek yatağı almayı unutmayın. Pasaport içerisinde kedi, köpek ya da gelinciğinize ait ad, soyad, adres ve sahibinin telefon bilgileri yer alır. Eğer yurt dışına çıkacaksanız, pasaportta mutlaka minik arkadaşlarımızın fotoğrafı, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve mikroçip numarası bulunmalıdır. Şunu bilmekte fayda var. Evcil hayvanınız hamile ise ya da 4 aydan küçük ise maalesef seyahat pasaportu hazırlanamaz. Ayrıca veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün güncel verilerine göre pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir.

pet pasaportu nedir

Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir?

Daha önceki yazılarımızda da evcil hayvanlara mikroçip taktırma işlemlerinden bahsetmiştik. Avrupa Birliği yasaları gereği, seyahat edecek olan evcil hayvanların mikroçip taktırması zorunlu hale getirildi. Bu işlem hem hızlı hem de kolaydır. Bu uygulama sayesinde, evcil hayvanınız mikroçip sayesinde kaybolma riski ile karşılaşmayacak, konumunu rahatça bulabileceksiniz. Mikroçip ile verilen barkodun, ped pasaportunun ilgili bölümüne yapıştırıldıktan sonra işlem tamamlanmış oluyor.

pet pasaportu

Pet Pasaportu Çıkarma Süreci

Şimdi de “Kedi pasaportu nasıl alınır?” ya da “Köpek pasaportu nasıl alınır?” sorularına cevap verelim. Peki 2023 evcil hayvan pasaportu nereden alınır? İşte adımlar:

Bu süreçteki ilk işlem, evcil hayvanınıza bir çip taktırmak olacak. Pet pasaportu alırken, veteriner hekime bir yurt dışı için çıkış formu doldurtulmalıdır. Bu adımdan sonra veteriner, kan örneği alıp testi yaptıracağınız merkeze pasaportun fotokopisini gönderir. Kuduz Titrasyon Testi sonucu ile birlikte yurt dışına çıkış yapılacak şehirde Gümrük Veterinerliğine başvurulacak.

Evcil hayvanlarınız için en geç 3 ay öncesinden Kuduz Titrasyon Testi yaptırılması gerekiyor. Bu test için bankaya önceden para yatırılmalıdır. Dekont açıklamasına ise Kuduz Titrasyon Testi yazılmalıdır. Bu adımları tamamladıktan sonra Tarım İl Müdürlüğüne başvurup, Uluslararası Sağlık Sertifikası alınabilir. Şu nokta ise çok önemli. Rapor sonrası 10 gün süreniz var. Bu 10 günlük süre içerisinde yurt dışı seyahatinizi gerçekleştirmek zorundasınız. Evcil kedi ya da köpeğiniz için alacağınız pet pasaportunun toplam 3 ay geçerliliği bulunuyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.